- De Amsterdamse AEX-index brak maandagochtend voor het eerst sinds 2000 door de grens van 700 punten, maar sloot de handelsdag daar net onder.
- Er werd uiteindelijk wel lichte winst geboekt ten opzichte van vrijdag en het absolute AEX-record is in zicht.
- Wasmiddelen- en voedselfabrikant Unilever was met een plus van 1,6 procent de grootste stijger in de AEX.
De hoofdindex op de Amsterdamse beurs is maandag net onder de 700-puntengrens gesloten. De AEX-index doorbrak die grens gedurende de handelsdag wel even, voor het eerst sinds 2000, maar zakte er al vrij snel weer onder. Ten opzichte van vrijdag was er wel een kleine winst. Ook andere Europese beurzen eindigden overwegend in het groen.
De Zwitserse bank Credit Suisse maakte in Zürich een koersval van ruim 14 procent. De bank waarschuwde voor een fors verlies door financiële problemen bij een groot Amerikaans hedgefonds. Dat fonds voldeed niet aan de oproep om het onderpand aan te vullen om risico’s af te dekken, waarop Credit Suisse zijn posities in dat fonds verliet. Volgens persbureau Reuters gaat het om hedgefonds Archegos Capital Management.
De AEX stond sinds de internetzeepbel uit 2000 niet meer zo hoog en nadert ook het absolute record. Uiteindelijk werd er op Beursplein 5 een plus van 0,2 procent genoteerd op 697,94 punten. Beleggers namen het goede gevoel van vrijdag mee, maar deden het wel aanmerkelijk rustiger aan. De MidKap steeg 0,1 procent tot 1017,22 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen elk 0,5 procent, die in Londen daalde 0,1 procent.
Wasmiddelen- en voedselfabrikant Unilever was de koploper in de AEX-index met een plus van 1,6 procent. Consumenten kozen afgelopen jaar vaker voor A-merken in de supermarkt. Betalingsdienstverlener Adyen sloot de rij met een min van 1,7 procent. Luchtvaartconcern Air France-KLM steeg 0,4 procent in de MidKap. De Franse regering zou plannen voor een nieuwe kapitaalinjectie voor Air France bijna klaar hebben. Ook wil de Franse luchtvaartmaatschappij een nieuw offer van het personeel in de vorm van minder verlofdagen en het schrappen van bepaalde vergoedingen. PostNL was de koploper bij de middelgrote bedrijven en steeg 3,6 procent.
De olieprijzen bewogen nauwelijks op het nieuws dat containerschip Ever Given weer vlot is getrokken en de route door het Suezkanaal weer opengaat. De afgelopen dagen zorgde de verstopping van de belangrijke vaarroute nog voor oplopende olieprijzen. Een vat Brent-olie werd een fractie goedkoper op 64,56 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,4 procent tot 61,23 dollar.
De euro was 1,1779 dollar waard, tegenover 1,1797 dollar op vrijdag.